Erika hade inte råd med mat till sina 8 barn. Hennes geniala lösning är världsberömd än i dag!

13
Erika Aittamaa bodde ihop med sin make August och deras 8 barn i ett hus i Pajala. Detta var i slutet av 1800-talet och tiderna var tuffa; pengarna räckte inte för att köpa mat till hela familjen och de var desperata efter en lösning. Efter att ha funderat ett tag kom Erika på en briljant lösning – så pass briljant att den räddade hennes familj från svält och i dag är känd över hela världen.

Erika hade en naturlig talang för att sticka, och när ett par vantar hon hade stickat åt en man inte höll måttet fick hon en idé. Mannen klagade över att vantarna blev hårda och stela på grund av kylan, vilket Erika löste genom att tvätta och rugga vantarna ordentligt tills de blev mjuka. Resultatet blev så pass bra att mannen rekommenderade Erikas vantar till alla han kände, och resten är historia.
7-1-Lovikkavantar1
Erika hade nämligen ovetandes skapat Lovikkavanten, som används än i dag. Innan Erika var helt nöjd lade hon dock till några detaljer. Ett snöre så att man skulle kunna hänga dem på tork och de traditionella samefärgerna med en flätad tofs och snodd. Vantarna användes plötsligt av alla och efterfrågan blev så stor att Erika blev tvungen att anställa kvinnor i trakten som kunde hjälpa henne att sy vantarna.

Lovikkavanten räddade Erika och hennes familj från hungersnöd och blev samtidigt en världssuccé. 1936 blev hon i en tidning frågad hur hon kom på idén, och svarade: ”Det var Gud som gav mig en fingervisning och hjälpte mig, så att vi kunnat uppfostra barnen utan att anlita hjälp från andra.” Först 1961 fick Erika patent på sin uppfinning.

Detta är en otrolig historia som vi inte hade en aning om, men som vi nu verkligen är glada över att vi vet om. Erika förtjänar att erkännas för sin uppfinning, så dela gärna detta med dina vänner om du uppskattade det lika mycket som vi!
————————————- Källa: Minnenas Journal

RELATED ARTICLES

LEAVE A COMMENT